Vonalkód készítése – Office

P: Szeretnék vonalkódot nyomtatni.

M: Az interneten több féle vonalkód generáló programot is lehet letölteni, megvásárolni, de lehetőségünk van már hagyományos vonalkód készítésére az Office segítségével is.

A lényeg a megfelelő betűtipus megtalálása.

Az én olvasómhoz, amit használok, a Free 3 of 9 Extended a jó. Rengeteg letölthető válltozat létezik, de a legtöbb képes az EAN 13 kódolásra.

Ha a keresőbe beírjuk hogy „betűtípus” vagy „Font” akkor rengeteg oldalt felhoz, ahonnan ezer és ezer minta közül válogathat az ember. A legtöbb oldal stílus szerint rendezi ezeket. Érdemes megnézni, hogy melyik betűtípus milyen karakterek kezelésére alkalmas – Ezt általában, a leírásban szereplő táblázatban jelzik -, mivel a legtöbb betűtípus csak az angol ABC betűit kezeli, némelyik még a számokat sem. A vonalkódnál is érdemes figyelni rá, hogy mit és milyen kinézettel kezel a letöltendő betűtípus. Én itt a Free 3 of 9 Extended letöltését és az azzal készült vonalkód létrehozását írom le.

Betűtípus letöltése

Írd be a keresőbe „Free 3 of 9 Extended”

Az első oldal, amit felhozott nekem, jó is volt. http://www.barcodesinc.com/free-barcode-font/

Majd nyomd meg a letöltés gombot: „Download the Code 39 truetype barcode font”

Válaszd a „mentés másként” lehetőséget

Válaszd ki a helyet ahová menteni szeretnéd, (és meg is találod később)

Nyisd meg a lementett tömörített mappát. (Régi Windowsnál, lehet, hogy ki kell csomagolni a fájlt – jobb gomb a mappára, és „Kibontás ide” lehetősséggel egyszerűen menni fog!)

Nyisd meg a „Free3of9x” – True Type betűkészlet fájlt.

Itt hoz egy mintát. Ebben jól látszik mit nem kezel a betűtípus.

Kattints a telepítés gombra.

Automatikusan elindul a telepítés, majd ha bezáródott a felugró ablak csak csukd be az x-el a még nyitva levőket.

Windows-tól függően lehet, hogy újra kell indítani a számítógépet, hogy az Office érzékelje az új betűtípust.

 

Ha nem indul magától, kattints a képre!

Ha nem indul magától, kattints a képre!

A Vonalkód létrehozása

A vonalkód ilyen fajta létrehozásáról tudni érdemes, hogy sok esetben nem elég csak magát a betűtípus változtatni, olykor – mit a mi esetünkben – a jó működéshez a vonalkóddá alakítandó szöveget csillag jelekkel kell közrefogni. Ez a vonalkód leolvasásához kell, a beolvasott adatok között nem jelenik meg a csillag karakter!

Ez persze nagyobb mennyiségű változó adat esetén macerás lenne megoldani, de ekkor tudjuk használni az Összefűz függvényt (lásd itt)

Most viszont csak egyszerűen közrefogtam a számokat *-al.

Miután megvan az eredeti számsorom és megvan a *-al övezett is, csak át kell állítanom az utóbbi betűtípusát Free 3 of 9 Extended-re. Mivel sokszor függ a nyomtató minőségétől a vonalkód olvashatósága, ezért érdemes néhány tesztet elvégezni, de az én személyes tapapsztalatom alapján: a 20-as betűméret használata javasolt, a kód gyors leolvasásához. Se a túl nagy, se a túl kicsi betűtípus nem alkalmas a vonalkód helyes megjelenéséhez.

Kihangsújoznám, hogy ez a betűtípus nem jó minden olvasóhoz, és nem biztos, hogy a 20-as betűtípus lesz alkalmas a vonalkód nyomtatására! Sajnos ez kísérletezgetés révén alakúlhat csak ki. Akinek a fenti betűtípus nem vált be, az próbáljon ki párat amit ezek az oldalak javasolnak szinte biztos, hogy meg fogja találni a megfelelőt!

Tipp: A lézer és a tintasugaras nyomtató is bezavarhat a vonalkódok olvashatóságában. Ha egy mód van rá én a lézernyomtatást javasolnám, a tintasugarasok könnyebben elmosódhatnak!

 

Ha nem indul magától, kattints a képre!

Ha nem indul magától, kattints a képre!

Akinek kérdése lenne egy számtek problémájával kapcsolatban. Írja meg nekünk e-mailben vagy a kapcsolat “ablakba” és mi igyekszünk megoldást találni rá!

Ha tetszett ez a bejegyzés kérlek osztd meg Facebookon, vagy Like az oldalunkra!

Olvass többet a vonalkódokról…

A QR kód

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

code