Mi az a QR kód?

 „négyzetes vonalkód”

A QR a Quick Response (gyors válasz) kifejezés rövidítése, amely utal a gyors visszafejtési sebességre és az igényelt gyors felhasználói reakcióra. A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a Denso-Wave japán autóipari cég fejlesztett ki.

A QR-kód felhasználása az iparban, logisztikában,
termelésben könnyű használata miatt egyre jobban terjed.

A QR-kód használható marketing eszközként, illetve internetes üzenet, információ hordózóként. Tárolhat pl.: Naptári eseményeket, szöveges üzenetek, telefonszámokat, termékleírásokat, web oldalakat. Használhatók termékcsomagoláson, hirdetőtáblákon, áru nyomkövetésben, áruazonosításban, jelző táblákon.

Szinte bármilyen okos telefon tudja kezelni a QR kódot.

QR kód leolvasásához szükséges egy QR-kód olvasó alkalmazás. Ezek az alkalmazások minden okos telefonhoz elérhetőek. Amikor elindul az alkalmazás, a telefon kamerája automatikusan bekapcsol. Az alkalmazás megmutatja, a kód által tárolt infórmációt.

Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. – Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódról készült kép teljesen ferde.

QR_részei

 

Másik jelentős pozitív tulajdonsága a kód skálázhatósága, több információt képes tárolni jóval kisebb helyen, mint egy egydimenziós kód.

A QR-kódok magas hibatűrő képessége miatt lehetőség van a kód esztétikai célú módosítására is. Ez például akkor lehet hasznos, ha a kód egy grafikus hirdetés részét képezi, és az a cél, hogy a reklám képi megjelenésétől ne üssön el a QR-kód fekete-fehér, szögletes ábrája. Lehetőség van például arra, hogy a QR-kód belsejébe logót vagy fényképet helyezzenek el.

A hagyományos vonalkódokról olvashat bővebben itt!
Hogyan tudok egyszerűen vonalkódot készíteni?

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek Like-old Facebook oldalunkat!

Kérdésed, problámád van az informatika terülentén?
Írd meg nekünk és mi igyekszünk megoldást keresni rá!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

code