Excel – Összefűz függvény és a formátum egyeztetés

P: Adataim között szöveg és szám formátum egyaránt megtalálható, de szeretném őket együtt kezelni. (Szöveg és szám egyaránt szerepel a minta táblában ez abból is látszik – álltalában  , hogy a számokat automatán a cella jobb oldalára igazítja)

M: Az adatokat legegyszerűbben úgy lehet egyforma formátummá alakítani, a cellák formátumát egyformára állítom. (1-2. ábra) De ez sokszor nem elég! Ekkor szoktam alkalmazni az „Összefűz” függvényt.

Az Összefűz függvény

Ezzel az egyszerű függvénnyel bármelyik és bármilyen Cellákat össze tudok csatolni egymással. (Nagyon praktikus)

Hogyan:

Számot szöveggé tudom alakítani, úgy ha egy aposztrófot írok a szám elé a cellába. De mivel általában nem csak egy cellával kell ezt megtenni, ezért, ilyenkor az összefűz függvényt használom.

Egy üres cellába (Itt: B2 cella) aposztróf jelet írok (Shift+1), azzal kitöltöm lefelé az összes cellát, amíg az adataim vannak (itt: B1:B14). Majd egy újabb üres cellába előkeresem, az Összefűz függvényt.

A felugró ablakban, csak annyi a dolgunk, hogy a megfelelő sorrendbe, – ahogy szeretném összefűzni az adatokat -, egymás után sorban megadom az összefűzendő adatokat (itt: B2+B1).

Majd ezzel a függvénnyel is kitöltöm az oszlopot és már kész is szöveg formátumú számom.

Összefűz függvény

De számot is kezelhet az Excel szövegként, amit szeretnék valóban számként kezelni.

Ez némileg egyszerűbb feladat:

Az első cellában lévő „számot” megszorzom 1-el és lehúzom a képletet. Így a szövegként kezelt számból valós számot kapunk. De vigyázat, mert ekkor már automatikusan kerekíthet!

form_egy2

form_egy3

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

code